www.dvoss.dk

"Min nye rolle som leder" - Kan jeg være ven med en medarbejder?

2017-09-29

Når jeg rådgiver nye ledere, får jeg ofte dette spørgsmål:

"Kan jeg være ven med en af mine medarbejdere?"

Spørgsmålet opstår især, hvis du bliver udnævnt som leder i den virksomhed, hvor du allerede arbejder. Måske skal du være leder i det team, som du før var en del af. Pludselig kan du ikke længere sludre om chefens beslutninger med de andre over kaffen. For det er dig, der er chefen. Og titlen kan ændre kemien mellem dig og medarbejderen, som du før har betragtet som din ven.

I min tid som leder har jeg set masser af eksempler på ledere og medarbejdere, der var venner. Det kan sagtens lade sig gøre. Men der er nogle forhold, du skal være opmærksom på, sådan at du ikke mister troværdighed blandt dine medarbejdere.

Lad os først se på, hvilke problemer der kan opstå af venskab mellem ledere og medarbejdere.


Hvornår kan venskab mellem medarbejder og leder blive et problem? 

Forleden talte jeg med en mand, som var blevet opsagt fra sit job. Det skete på trods af, at han er en af de mest kompetente i landet inden for sit felt. Han fortalte, at årsagen var en anden leder i virksomheden, som ingen kunne samarbejde med. Mange havde prøvet at komme af med denne leder, men han var et vilkår i virksomheden: Han havde nemlig en stærk personlig relation til ejeren af virksomheden.
Dette er et ekstremt, men desværre virkeligt eksempel.

Jeg har set situationer, hvor medarbejdere er blevet favoriseret frem for andre, fordi de har en personlig relation til lederen. Jeg har overværet medarbejdere, der følte sig usikre, fordi de ikke mente, at alle blev behandlet ens.
Jeg er overbevist om, at mange ansættelser finder sted på grund af venskab. Det handler ikke blot om at bruge sit netværk her, men om at favorisere en ven, som ikke nødvendigvis er den bedst kvalificerede til jobbet. Så bliver venskabet et problem for virksomheden og for din integritet som leder.


Hvad skal du være opmærksom på? 

Et venskab blandt leder og medarbejder behøver ikke være et problem. Vær især bør være opmærksom på disse 3 ting, hvis du er ven med en medarbejder:


1) Favorisér ikke din ven frem for andre i teamet

Det lyder åbenlyst, men der kan let opstå misforståelser blandt de andre i teamet.

Min klare anbefaling er:

  • Sæt dig sammen med nogle forskellige medarbejdere til frokost.
  • Undgå altid at køre sammen til møder og arrangementer.

  • Smalltalk med alle i teamet - ikke kun din ven.


2) Del opgaver og ansvar rimeligt mellem medarbejderne

Hvis din ven altid får de spændende opgaver, kan konsekvensen være dalende motivation blandt de andre medarbejdere. Det kan også gå ud over din ven, som kan blive holdt uden for snakke i teamet. Simpelthen fordi de andre medarbejdere er i tvivl om, hvorvidt der er fuld fortrolighed.

3) Aftal fælles spilleregler med din ven
Vil du fortsætte venskabet med en af dine medarbejdere, når du er blevet leder, så italesæt nogle fælles spilleregler. Afklar, hvordan I opfører jer over for hinanden, når I er på arbejde:

  • Der vil være ting, som I ikke kan involvere hinanden i, og det skal I begge respektere.
  • Du skal som leder til hver en tid agere ud fra virksomhedens bedste og stille det stærkeste hold uanset jeres relation.

  • Du må som leder ikke bruge din ven som talerør i teamet. Det sætter medarbejderen i en ubehagelig situation og skaber negativ dynamik i teamet.

  • Hold igen med at tale om fælles private arrangementer, når I er på arbejde.

Hvis du er opmærksom på disse forhold, viser du i hverdagen, at dit venskab med medarbejderen ikke går ud over din troværdighed som leder.

Mit allervigtigste råd til dig, der har en ven blandt dine medarbejdere
Som leder skal du først og fremmest være loyal og tro mod din virksomhed. Sørg derfor for, at der aldrig bliver sat spørgsmålstegn ved dine beslutninger, når de involverer din ven i teamet. Det giver mistillid. Og du risikerer at miste respekt, hvis kolleger og medarbejdere mistænker, at du handler i andre interesser end virksomhedens.

Så, kære leder: Hvis du følger rådene i dette indlæg og er opmærksom på faldgruberne, kan du sagtens være ven med en medarbejder og samtidig være en god og loyal leder. Et godt team handler i bund og grund om mennesker, der skal performe sammen. Og det gør vi ofte ekstra godt med nogen, vi kan lide.

Med venlige hilsner
Marlene de Voss