www.dvoss.dk

"Min nye rolle som leder" - Ensom i lederrollen?

2017-10-15

Sådan tackler du ensomheden som ny leder

Føler du dig ensom som leder?

Studier viser, at du ikke er den eneste. En undersøgelse foretaget af Harvard Business Review (https://hbr.org/2012/02/its-time-to-acknowledge-ceo-lo) afslørede, at mange ledere bliver plaget af en følelse af isolation, når de påtager sig deres nye job. Det gælder især nye ledere.

Hvilke konsekvenser har det?

Op til 70% af de nye ledere i undersøgelsen mente, at ensomheden påvirkede deres performance. Følelsen af at være alene gjorde dem simpelthen mindre effektive.

Derfor er det afgørende for din succes som leder, at du anerkender og tackler den ensomhed, der kan opstå. I dette indlæg giver jeg dig 3 konkrete tips til, hvad du kan gøre for at komme ud af ensomheden.

Men lad os først se på, hvor ensomheden egentlig kommer fra.


Vær opmærksom på, hvad der skaber ensomhed

Måske bliver du udnævnt som ny leder i det team, hvor du før var medarbejder. Og du oplever en ændring i dine kollegers opførsel overfor dig. Når jeg taler med nye ledere, der har taget skridtet op ad rangstigen i eget team, bliver de ofte overraskede over følelsen af pludselig ikke at være en del af teamet længere.

Ser du sagen fra dine kollegers synspunkt, er reaktionen naturlig: Du har en anden magt over for dem, end du havde før. Dit team har brug for at kunne være fortrolige om dagligdags oplevelser og udfordringer, som du ikke længere er en del af. Der vil være snakke, hvor du bliver holdt udenfor, for du er chefen nu.

Ovenikøbet er der måske sammenkomster, du ikke bliver inviteret med til. Der opstår afstand imellem jer. Det kan give dig en brat følelse af ensomhed og ærgrelse. Du er jo lige blevet udnævnt, og det hele er nyt og spændende. Hvorfor så denne flade fornemmelse?


Gør ensomheden til din ven

Når du oplever denne følelse af ensomhed, er det vigtigt at anerkende, at følelsen er der. Ellers får følelsen lov til at påvirke dit humør, din evne til at tage beslutninger og dit nærvær som leder.

Prøv at sætte dig i dine kollegers sted: De tager afstand fra dig, fordi de ellers bliver for sårbare. Og det kommer ikke til at ændre sig i den tid, du er leder.

I stedet for at blive såret personligt, så se det som noget positivt rent professionelt. Der kan opstå konflikter eller svære situationer, hvor du som leder bliver nødt til at træde i karakter, sætte retningen og skære igennem. Disse situationer bliver nemmere for dig, hvis du ikke har en tæt personlig relation til medarbejderne.

Sagt helt enkelt: Næsten alle ledere oplever ensomhed. Og det er bare sådan, det er.

Der er koldt på toppen.

Det gælder, uanset om du er CEO, mellemleder eller Mark Zuckerberg (https://www.forbes.com/sites/work-in-progress/2012/02/23/if-mark-zuckerberg-is-lonely-heres-my-solution/2/#43c11daa4295). Ensomhed er et vilkår for folk, som leder andre.

Men det betyder ikke, at ensomheden skal få lov til at bestemme over din glæde ved at være ny leder. Accepter, at du ikke kan have det samme forhold til dine medarbejdere, som du kunne, dengang I var ligeværdige kolleger. Find i stedet for andre steder, hvor du kan få den sparring og det professionelle samvær, vi alle sammen har brug for.


3 veje ud af ensomheden

Her er 3 måder, du kan skabe et nyt netværk og tackle følelsen af ensomhed:

1. Lær andre ledere i virksomheden at kende. De andre ledere i virksomheden vil formodentlig have nogle af de samme udfordringer som dig selv. De kender huset, processerne og organisationen. Knyt nogle nye bånd til dine lederkollegaer, så du har nogle at sparre med og støtte dig til - og som du selv kan hjælpe.

2. Slut dig til netværksgrupper. Lær andre ledere at kende, som ikke er en del af virksomheden. Det kan hjælpe enormt på ensomhed at mødes med andre ligesindede, som du kan vise noget tvivl og sårbarhed over for. De er ikke er sovset ind i jeres virksomheds måde at drive biksen på, og de kan give dig nye ideer og perspektiver. Jeg faciliterer netværksgrupper for nye ledere, så hvis du er interesseret i at deltage, når jeg starter en ny gruppe op primo 2018, så skriv til mig på marlene@dvoss.dk

3. Tal med en coach eller mentor. Nu er jeg selvfølgelig forudindtaget, fordi jeg selv arbejder som sparringspartner/coach for ledere. Men en coach kan hjælpe dig meget, fordi vedkommende er fuldstændig udenforstående, og du derfor kan tale om hvad som helst. En coach har også udelukkende fokus på dig og din situation, men det behøver ikke være det rigtige valg for alle.

Oplever du nogensinde ensomhed i din lederrolle? Og hvordan tackler du den? Hvis du har lyst til at dele din oplevelse, så skriv endelig til mig på marlene@dvoss.dk

Mange hilsner

Marlene